Välj en sida

Då och då brukar jag tömma ut innehållet i min portmonä på köksbordet och rensa bland alla gamla kvitton, utgångna presentkuponger och använda inköpslistor som jag gärna samlar på mig däri. Oftare än vad som är sunt händer det att jag hittar ett eller ett par bortglömda paket saffran i röran. Då brukar jag baka saffranskaka.

  • 200 g smör
  • 1 kuvert saffran (0,5 g)
  • en sockerbit
  • några droppar okryddat brännvin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl mjölk eller grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Smält smöret. Krossa saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Lös upp blandningen med några droppar brännvin. Vispa socker och ägg och rör därefter ner saffransblandningen, smöret och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad brödform och grädda i 45-50 minuter i 175°. Låt svalna och pudra eventuellt över lite florsocker.

Pin It on Pinterest