Välj en sida

Ett enkelt och riktigt fiberstinnt matbröd som fått sötma av gula russin. Givetvis går det lika bra med vanliga bruna, eller annan torkad frukt för den delen.

25 g jäst

3 dl vatten

1 tsk salt

1 msk rapsolja

1 dl rågkross + 1 dl kokat vatten

1 dl krossade linfrön

1 dl gula russin

5-6 dl rågsikt

ägg till pensling

Häll rågkrosset i en skål med lock tillsammans med 1 dl kokat vatten. Låt svälla i 5 minuter. Rör under tiden ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt därefter salt och rapsolja. Tillsätt rågkrosset, linfrön och russin och arbeta därefter ner rågsikten. Jäs i 30 minuter under duk. Arbeta ut på väl mjölat bakbord och knåda degen länge och väl. Forma till en limpa och lägg i bakplåtspappersklädd brödform. Jäs i ytterligare 30 minuter under duk och pensla sedan med uppvispat ägg. Strö eventuellt lite krossat linfrö över och grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.

 

Pin It on Pinterest