Välj en sida

Jag har experimenterat en hel del med munkar den senaste tiden och måste säga att få saker gör mig på så gott humör som varma, hemmagjorda munkar. Så sjukt mycket amerikansk vårkänsla och 80-talspolisfilm på samma gång det är i de sockriga små liven! Gör dem med precis vilken fyllning som helst, till exempel nutella, sylt, chokladmarmelad,  kanelkryddade äppelbitar eller hemlagad vaniljkräm.

Det här receptet har jag gjort med vaniljkräm, eftersom det är min absoluta favvo, men som sagt, följ era hjärtan!

Recept på donuts, munkar.

Munkar med vaniljkräm.

MUNKAR

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • vaniljkräm
  • 1 liter rapsolja till fritering
  • strösocker eller florsocker till garnering

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Under tiden passar det bra att göra vaniljkrämen (färdigköpt eller hemmagjord väljer man själv) eller någon annan fyllning som man gillar.

Dela degen i två delar och kavla ut dem till fyrkanter. Skär decimeterstora rutor, lägg en klick vaniljkräm (eller annan valfri fyllning) i mitten av varje ruta och fäst ihop flikarna undertill så att en rund bulle formas. Jäs i ytterligare 20 minuter under duk. Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera munkarna i cirka en minut per sida (de ska få färg och hinna gräddas hela vägen in till mitten). Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker eller pudra florsocker över dem.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

Pin It on Pinterest