Välj en sida

Ett riktigt bra recept på nybörjarbröd som är perfekt att ha i rockärmen oavsett om man är en ovan brödbagare eller ett riktigt proffs. Det här brödet kan alla lyckas med. Det är en enkel vardagslimpa på rågsikt som jag verkligen gillar att återvända till. Receptet är också perfekt att utgå ifrån när man vill börja experimentera lite mer med kryddor, smaker och olika mjölsorter.

Att baka bröd är verkligen en sjukt trevlig sak av flera olika anledningar. För det första finns det ingen köpelimpa i världen som står sig mot smaken av ett nybakat bröd som man själv har knådat ihop. Dessutom är själva knådandet en närmast terapeutisk upplevelse. Att skapa något så gott och livsviktigt av bara mjöl och vatten (och kanske lite jäst) är faktiskt ganska häftigt.

Här hittar du alla brödrecept på Söta saker – om du inte får nog efter att ha bakat det här:

NYBÖRJARBRÖD

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap eller olivolja
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl vetemjöl
  • ev. ägg till pensling och oskalat sesamfrö till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.

Tips gärna dina vänner om det här receptet! Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela!

För att följa Söta saker på Instagram: klicka här!

För att följa Söta saker på Facebook: klicka här!

Kommentarer

Pin It on Pinterest