Välj en sida

Eftersom jag skrev om hur man gör sin egen surdeg igår är det väl inte mer än rätt att jag delar med mig av ett bra recept på surdegsbröd också. Det här är nog världens enklaste variant. Sjukt gott är det dessutom! Vill man göra det mer avancerat kan man byta ut lite av vetemjölet mot något annat piffigt mjöl, eller kanske hotta upp degen med russin eller nötter. Vill man inte det blir brödet gott alldeles som det är. Helst med mycket smör och någon god marmelad på. Och har man alldeles för brått för att göra egen surdeg kan man kila ner till sitt kvartersbageri och be väldigt snällt om att få köpa en mugg av deras.

2 dl vetesurdeg

1 dl ljummet vatten

20 g jäst

1 tsk salt

½ dl vit sirap

4-5 dl vetemjöl

Mät upp 2 dl surdeg i en bunke. Jag brukar ta fram surdegen ur kylen några timmar före bakningen och ”mata” den med lite mer mjöl och vatten så att den kommer igång och bubblar. Rör i det ljumna vattnet och smula i lite jäst (ca 20 g). Tillsätt salt och sirap och arbeta in mjölet. Jäs i en timme under duk, knåda därefter degen på mjölat bord och baka ut till ett avlångt bröd. Jäs på plåt under duk i cirka 45 minuter. Strö försiktigt lite mjöl över brödet. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.

Pin It on Pinterest