Välj en sida

Den söta randiga julkonfekten med choklad som jag gjorde härom veckan går att variera på massvis med olika sätt. I samband med julreportaget som Josefin och jag gjorde förra helgen testade jag en version av mintkonfekt som blev hemskt god. Vill man smaksätta den på andra sätt, går det också bra. Några droppar citronolja (anpassad för bakning – använd för Guds skull inte någon smaksatt olivolja), bittermandelolja eller apelsinblomsessence blir exempelvis fantastiskt gott.

Mintkonfekt recept hemlagat marknadsgodis

Mintkonfekt. Foto: Josefin Casteryd

MINTKONFEKT

  • 1 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 5 dl florsocker
  • 2 ½ dl sötmandlar
  • 2-3 bittermandlar
  • några droppar pepparmyntsolja
  • grön, lila och rosa karamellfärg

Vispa ihop grädde och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Rör tills smeten släpper från kastrullen och ta den sedan från värmen och ställ åt sidan att svalna. Skålla och skala mandeln, torka den noga med en kökshandduk. Mal dem i en mandelkvarn och blanda med det siktade florsockret. Rör samman med den svalnade mjölsmeten till en fast marsipanliknande massa. Smaksätt med några droppar pepparmyntsolja (smaka av efter hand så att du får en lagom stark mintsmak). Dela degen i två lika stora delar och färga dem i olika färger med några droppar karamellfärg. Kavla ut till två lika stora fyrkanter. Varva på varandra och skär i rutor.

 

Pin It on Pinterest