Välj en sida

Hasselnötsfudge får mig alltid på ett sådant där friskt brittiskt hösthumör. Jag tycker att de små kompakta rutorna på något sätt inbjuder till regnruskiga söndagspromenader med raggsockar och varmt te efteråt och sådana saker kan man ju inte annat än älska.

Det finns säkert hundratals sätt att göra fudge (i boken gör jag till exempel en sjukt god variant på gräddsocker, med vit choklad och saffran). Den här baseras på en klassisk sockerlag, som får stadga och smak av malda hasselnötter och mörk choklad.

Hasselnötsfudge

HASSELNÖTSFUDGE

  • 50 g hasselnötskärnor
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 75 g mörk choklad

Mal hasselnötterna i en mandelkvarn. Smält chokladen i ett vattenbad. Koka upp socker och vatten under omrörning och låt blandningen koka till en sockerlag. Testa att den är klar genom att hälla en droppe i ett glas kallt vatten. Om den stelnar är lagen klar. Ta av kastrullen från värmen och rör snabbt ner de malda nötterna och chokladen. Bred ut fudgen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat ovanpå. Stryk med händerna tills fudgen får en jämn yta. Skär i rutor och låt svalna. Förvara i burk med lock.

Testa också vit fudge!

Pin It on Pinterest