Välj en sida

Förutom att göra fläderblomssaft (receptet på världens godaste sådan finns här) av de söta små vita fläderblommorna som växer överallt just nu, kan man göra en hel del andra goda saker. En av mina favoriter är den här glassen, med smak av fläder och färska jordgubbar. Helt ljuvligt somrig och svalkande!

FLäderglass

5 fläderblomsklasar
ev. 1-2 msk flädersaft
1 dl socker
2 ägg
2½ dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl jordgubbar
2 tsk socker

Skölj fläderblommorna och plocka loss dem från klasarna. Vispa ägg och socker och rör ner det tillsammans med mjölken i en stor kastrull. Rör ner blommorna i kastrullen. Sjud under omrörning tills smeten tjocknat och tagit smak av blommorna. Vill man ha ännu starkare flädersmak kan man tillsätta en eller ett par matskedar koncentrerad fläderblomssaft. Sila bort blommorna, låt svalna något och rör ner grädden (ovispad). Häll upp allt i en plastburk med lock. Frys i drygt en timme. Rensa och skölj jordgubbarna och mosa dem tillsammans med sockret i en kastrull. Låt blandningen sjuda helt kort tills sockret löst sig och ställ sedan att svalna. a ut den halvfrusna glassen ur frysen och rör ner jordgubbssylten lite slarvigt i glassmassan. Frys igen i några timmar. Ta fram en stund före serveringen så att glassen mjuknar lite och blir lättare att servera.

Pin It on Pinterest