Välj en sida

De här bullarna har följt mig genom hela livet. Min gammelmormor Alva bakade gotlandsbullar i stort sett jämt. Receptet följde med min mormor till fastlandet och både hon och min mor har ännu att bjuda på en fika utan de kardemummakryddade bullarna. Det specifika med dem är själva knuten, som skiljer sig lite beroende på vem som bakar dem. Till fest kan man göra dem ännu mer gotländska, genom att blanda saffran i degen. Och i krisande semmeltider fungerar de utmärkt som substitut för fastlagsbullar, med lite mandelmassa och grädde i. Men bäst är de som vardagsbullar till kaffet, eller som mellanmål till ett glas mjölk.

50 g jäst
5 dl mjölk
1½ dl socker
100 g smör
1 påse malen kardemumma (17 g)
1 tsk krossade kardemummakärnor
12-14 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm blandningen till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och slå över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig helt och blanda sedan ner socker och kardemumma. Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken. Jäs i 30 minuter under duk .Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Rulla varje del till en tjock längd (ca 50 cm lång) och skär i 18-20 delar. Rulla ut varje del till 12-15 cm långa stänger. Gör en knut av ena änden och vik sedan den andra änden över knuten och fäst den under bullen. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapperoch jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ungefär 8-10 minuter.

Pin It on Pinterest