Välj en sida

Finns det något mer urtypiskt för svenskt vardagsfika än vetelängd? Den är liksom det där ständiga panikbakverket som man rusar i väg till Ica för att köpa när bageriet är stängt, tiden är knapp och någon halvnära vän just meddelat att de är i stan och tänker svänga förbi på en snabb kaffe. Att göra hembakad vetelängd är givetvis något helt annat. Den här gör jag av en halv vanlig bulldeg som variation till kanelbullarna, med hemlagad vaniljkräm. Det här receptet räcker således till två vetelängder.

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker
1 tsk grovt stött kardemumma

14 dl vetemjöl

Några klickar smör

1 dl socker

Vaniljkräm till fyllning:

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Till pensling:

Ett uppvispat ägg

Pärlsocker

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader. Rör i den smulade jästen så att den löser sig och därefter socker, salt, vaniljsocker och så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta. Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen:

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna.

Baka ut degen på mjölat bakbord.  Kavla ut till två fyrkanter, bred på lite smör och strö över en halv deciliter socker på varje och vik sedan ihop. Skär varje hopvikt fyrkant i fyra remsor. Tvinna dem och fläta till en längd. Jäs längderna på plåt med bakplåtspapper, under duk i 30 minuter. Tryck försiktigt små fördjupningar i längderna och klicka i vaniljkräm. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 225 grader i runt 25 minuter.

Pin It on Pinterest