Välj en sida

Grovt bröd, baserat på rågkross och en massa olika fröer blir veckans bröd. Jag valde att baka grovt bröd i brödform för att få raka och fyrkantiga skivor och utan surdeg för omväxlingens skull. Det är enklare att göra grovt bröd än vad det ser ut, så skräms inte av den långa ingredienslistan.

Så här gör man grovt bröd.

2 dl rågkross

2 dl hett vatten

3 dl kallt vatten

25 gram jäst

2 msk olja eller smör

1 msk mörk sirap

1 msk blandade brödkryddor

2 tsk salt

ca 1 dl blandade fröer (jag valde pumpafrö, linfrö och solrosfrö)

4 dl grovt rågmjöl

5-6 dl vetemjöl special

Koka upp rågkrossen med 2 dl vatten och häll blandningen i en degbunke. Rör i det kalla vattnet och oljan och vänta tills degspadet har svalnat till fingervarmt. Rör ut jästen ordentligt och blanda sedan i sirap, brödkryddor, salt och fröer. Rör i rågmjölet och sist vetemjölet. Ta inte mer mjöl än vad som behövs för att kunna arbeta degen. Knåda den ordentligt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Knåda degen länge på mjölat bakbord och lägg i brödform. Ett tips är att klä brödformen med lite smör och krossade linfrön så blir utsidan fin och brödet lossnar lättare. Jäs igen under duk i 30-45 minuter och pensla med lite vatten. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och knacka sedan brödet ur formen.

Pin It on Pinterest