Välj en sida

Mor och far var på blixtvisit sent i går kväll, med finaste rånjärnet och söta små volangförkläden i present. Vi bjöd på snirkliga kardemummabullar och glada små syltkakor.

Kardemummabullarna gör man så här:

Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
14 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1-2 msk kardemumma

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader. Rör i den smulade jästen så att den löser sig och därefter socker, salt och så mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att arbeta. Ett tips är att använda så lite mjöl det bara går och sedan fylla på vid utbakningen om det behövs istället. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Dela i två delar. Baka ut med mjöl och kavla till tunna fyrkanter. Bred på smör, socker och kardemumma och skär i 2 cm breda strimlor. Tvinna strimlorna och snurra till bullar. Lägg  på smord plåt och jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader i 5-8 minuter. Garnera med tjock glasyr av florsocker och vatten.

Syltkakorna gjorde jag efter syltkakor, fast med hallonsylt i mitten.

Pin It on Pinterest