Välj en sida

Rågkross gör brödet extra grovt och knaprigt och den här varianten känns både luftig och saftig, trots alla fibrer. Det bästa av två världar helt enkelt.

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3 msk mörk sirap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • ca 8 dl vetemjöl

Börja med att koka upp rågkrossen tillsammans med lite vatten. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen stå under lock och svälla i några minuter. Rör ut jästen i 5 dl vatten. Blanda i brödkryddor, salt, sirap och det grova rågmjölet. Sila rågkrossen fri från vatten och rör i degen. Blanda ner vetemjöl, lite i taget och bara så mycket som är nödvändigt för att degen ska släppa bunken. Jäs under duk i 30 minuter. Baka ut med mer vetemjöl. Knåda ordentligt. Rulla till frallor (receptet borde ge 15 stycken) och låt dem jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter under duk. Grädda i 250 grader i 10 minuter.

Pin It on Pinterest