Välj en sida

fruktbrod-e12618194137157317

Gårdagens hagelstormar inbjöd varken till promenader eller andra utomhusaktiviteter, så därför passade jag på att baka bröd istället. Brödbak är på något sätt både meditativt och lite aggressivt på samma gång. Jag gillar det. Brödet blev dessutom riktigt gott. Fullt av torkad frukt och goda valnötter. Jag har bakat det helt utan jäst, på en hel sats vetesurdeg (recept på surdeg finns här) och låtit det jäsa länge. Fantastiskt goda blir frallorna med smör och någon stark mögelost på.

En sats surdeg
3 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
2 dl grovhackade valnötter
1 dl hackade aprikoser
2 dl gula russin

Blanda surdeg, vatten och mjöl till en rejäl deg. Knåda i salt, nötter och frukt och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa länge under duk – gärna flera timmar, men minst tills degen fördubblats i storlek. Baka ut till runda frallor och jäs igen på plåt i minst en timme, gärna mer. Baka, eventuellt med lite grahamsmjöl på toppen, i cirka 12 minuter i 250 grader.

Pin It on Pinterest