Välj en sida
Surdegsfrallor

Surdegsfrallor med valnötter och fetaost. Magiskt goda!

Det här med surdeg är verkligen inget för människor med klent tålamod och hade det gällt något annat än bröd hade jag avskrivit hela processen som löjligt krånglig och alldeles för tidskrävande, men de här surdegfrallorna med fetaost och valnötter är verkligen sjukt goda! Originalreceptet har jag hittat i en baktidning, men ändrat skoningslöst och uppdaterat efter vad jag själv gillar. Fetaosten och valnötterna kan man givetvis byta mot vad som helst. Soltorkade tomater, oliver, andra nötter eller ostar, till exempel.

Vill du testa fler surdegsbröd? Kolla in kategorin BRÖD för att hitta ditt favoritrecept!

 

SURDEGSFRALLOR MED VALNÖTTER OCH FETA
Ingredienser
  • 150 g vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3/4 dl flytande honung
  • 10–12 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 75 g fetaost
  • 2 dl valnötter
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i lite ljummet vatten och tillsätt resten av vattnet, surdeg, honung, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt och blanda sedan i de grovt delade nötterna och den grovt smulade fetaosten. Låt degen vila under duk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en avlång rulle. Dela i 24 bitar som rullas till bollar. Lägg antingen direkt på bakplåtspapper eller i formar (vanliga muffinsformar går bra om man penslar med lite smör i botten). Jäs bullarna under duk länge, gärna två timmar. Strö över lite rågmjöl och grädda på hög värme - 250 grader - i 12-15 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bullarna som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.
SÅ HÄR GÖR MAN SURDEG:

Surdeg

 

Pin It on Pinterest