Välj en sida

vaniljglass hemmagjord

Min kära mor har varit på besök här i Stockholm i helgen. Vi har njutit av höstkylan, gått i en mängd affärer och druckit kaffe på mysiga caféer. Dessutom har vi såklart ätit en hel massa godsaker. Bland annat har vi smakat saffranspäronen som jag konserverade för ett tag sedan och som visade sig fantastiskt goda tillsammans med hemlagad vaniljglass. Just när det gäller vaniljglass tycker jag att man kan kosta på sig att göra en riktigt gammeldags gräddglass. Inte alls särskilt krångligt och alldeles himmelskt gott. Här är receptet:

2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 vaniljstång

Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången. När smeten har svalnat – blanda i grädden. Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn. Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.

Pin It on Pinterest